Hoe bescherm ik mijn houten tuinset?

Hoe bescherm ik mijn houten tuinset? Het is misschien wel de meest gestelde vraag in onze winkel. Zoals eerder beschreven (hier!) heeft een houten tuinset meer onderhoud nodig dan tuinset van andere materialen. Gelukkig vindt je alle tips and tricks voor een lang en gelukkig leven met jou (teak) houten tuinset op deze pagina!

houten tuinmeubelen

Allereerst reinigen!

Om te voorkomen dat schimmels en bacterien zich onder, op het oog, kleine vlekjes kunnen ophopen zorg je dat je tuinset volledig word gereinigd.

Om deze vlekken te verwijderen gebruik je zo min mogelijk water en schoonmaakmiddelen. Deze kunnen het beschermende oppervlak namelijk beschadigen waardoor schimmels (en later houtrot) een vrij doorgang hebben.

Gebruik dus een zachte borstel, een schuurspons of een lichtvochtige keukendoek.

Het juiste materiaal

Allereerst is het belangrijk dat je het juiste middel vindt dat past bij de houtsoort van jou tuinset. Wij, Tuinmeubel Centrum, maken enkel gebruik van TEAK houten tuinset. Met andere houtsoorten hebben wij teveel slechte ervaringen. De beschrijving hieronder geldt dan ook alleen voor TEAK houten tuinmeubelen. Heb jij een andere houtsoort aangeschaft? Neem dan contact op met je leverancier!

Hoe bescherm ik mijn houten tuinset?

Behandel uw houten tuinset 2x per jaar

Teakhouten tuinmeubelen bevatten harsen en oliesoorten waardoor het goed bescherm word tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Toch kunnen er in de loop van tijd haarscheurtjes ontstaan in het oppervlakte van je tuinmeubel. Géén zorgen, dit is niet schadelijk voor de kwaliteit. Wel raden wij aan om voor en na het tuinmeubelseizoen je tuinset daarom goed te behandelen.

Het juiste materiaal; beits of olie?

Globe chair Stand

Tuinmeubelbeits

Een beits dringt diep in het hout en beschermt en verzorgt je houten meubel met een glanzende laag. Dit is een meer vocht regulerende optie dan olie en  zorgt voor de langste bescherming.

Tuinmeubelolie

Een olie voedt je teak en haalt daarmee natuurlijke kleur van het hout naar boven. Met olie creëer je een matte uitstraling. Let op: Schilder een geolied meubel nooit over met beits. Kies dan te allen tijde voor een olie.

Hoe bescherm ik mijn houten tuinset?

Do’s and Dont’s voor onderhoud aan je houten tuinmeubelen:

Wel doen:

  1. Bedek je meubel. (Hoes voor Tuinset)
  2. Gebruik een zachte borstel ipv water.
  3. Eerst goed reinigen.
  4. Opschuren met P80
  5. Beitsen of lakken
  6. Doe dit minimaal 2x per jaar!

Don’t:

  1. Gebruik nooit een hoge druk reiniger!
  2. Gebruik zo min mogelijk water.
  3. Gebruik geen harde / industriële schoonmaakmiddelen

Herstelwerk aan mijn houten tuinset.

Heb je je teak houten tuinset een jaar buiten laten staan en ziet deze nu grijs en grauw? Geen zorgen! Waarschijnlijk is alleen de bovenste laag van je tuinmeubel aangetast en kun je deze nog prima herstellen. Schuur met een fijne korrel de bovenste laag van je tuinset waarna er een nieuw oppervlak ontstaat. Vergeet deze niet in te olïeen of beitsen want je kunt deze laag niet weer een jaar onbeschermd buiten laten staan.